Szalotka na dobre zawitała w naszej kuchni. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest nazywana też cebulą szalotką albo czosnkiem askalońskim. To roślina uprawna, która ma swoje zastosowanie w kuchni i w lecznictwie. Jakie właściwości odżywcze ma szalotka? Jak można wykorzystać w kuchni to połączenie cebuli i czosnku? I czy faktycznie szalotka ma coś w sobie i z cebuli i z czosnku?
Szalotka. Ogólna charakterystyka. Czym różni się szalotka od cebuli?
Szalotka pochodzi z Azji Środkowej lub z Azji Południowo-Wschodniej. Potem szalotka zawędrowała do Indii i Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy odkryli szalotki podczas handlu w palestyńskim porcie. Starożytni Egipcjanie używali ich jako środków leczniczych. Do Europy zawitała już w Średniowieczu. Jej smak zyskał największych zwolenników we Francji.
Jest podstawą kuchni francuskiej. Jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Ma w sobie coś z cebuli i z czosnku. Od cebuli jest łagodniejsza. Zawiera specyficzny czosnkowy posmak, ale nie ma czosnkowego zapachu. Jest idealna dla tych, którzy kochają czosnek, ale nie odpowiada im jego woń.
Czy różni się od cebuli?
Smak szalotki jest łagodniejszy i delikatniejszy niż zwykłej cebuli. Można ją stosować zamiast zwykłej cebuli. Największą różnicą między szalotką a innymi cebulami, poza siłą smaku, jest struktura. Szalotki rozkładają się znacznie łatwiej po ugotowaniu, co pozwala na bardziej płynny poziom karmelizacji. Oraz na uzyskanie łagodniejszej konsystencji potraw. Są idealne do tworzenia podstawy dla sosów. Czy zatem różni się szalotka od zwykłej cebuli? Przede wszystkim smakiem, który jest delikatniejszy oraz bardziej kompleksowy i złożony. Ta roślina zwiera aż pięć smaków: gorzki, słony, ostry, słodki i cierpki. Różni się także strukturą po obróbce termicznej.
Szalotka — wartości odżywcze i właściwości
Świeża cebula szalotka ma liczne właściwości zdrowotne. Jakie są wartości odżywcze cebuli?
W 100 gramach szalotki znajduje się 75 kalorii. W porównaniu ze zwykłą cebulą szalotki są bardziej skoncentrowanym źródłem białka, błonnika i mikroelementów. W tym: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi, kwasu foliowego. A także witamin z grupy B oraz witamin A i C. Białko stanowi 2,5 grama. Szalotka zawiera 0 gramów tłuszczu. Ma 17 gramów węglowodanów oraz 3 gramy błonnika. Świeża cebula szalotka jest źródłem witamin i minerałów. W szalotce znajduje się wapń (3% zalecanego dziennego spożycia), żelazo (7%), magnez (5%). Ma w sobie też fosfor (5%), potas (7%), cynk (4%). Szalotka jest też źródłem cennego kwasu foliowego. 100 gramów szalotki zawiera aż 9% jego dziennego spożycia.
Wartości odżywcze cebuli szalotki
Szalotki są pełne silnych przeciwutleniaczy i związków siarko-organicznych, które dają wiele korzyści zdrowotnych. Świeża cebula szalotka jest bogata w związki o działaniu przeciwutleniającym, takie jak kwercetyna, kemferol i allicyna. Szalotka jest bogata w kwercetynę i flawonoid roślinny.
Wartości odżywcze cebuli szalotki czynią z niej nie tylko cenną przyprawę, ale także roślinę o właściwościach leczniczych. Jej obecność w kuchni działa korzystnie na nasze zmysły smaku i zapachu, a także wspomaga i usprawnia działanie całego organizmu. Na co pomagają wartości odżywcze cebuli szalotki?
Cebula szalotka warzywo. Właściwości zdrowotne

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez substancje zwane wolnymi rodnikami. Zbyt wiele wolnych rodników może powodować stres oksydacyjny. Może on prowadzić do stanów zapalnych. Przyczynia się również do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak: rak, choroby serca i cukrzyca. Szalotka jest bogata w związki o działaniu przeciwutleniającym. Są to takie związki jak: kwercetyna, kemferol i allicyna. Regularne spożywanie czosnku askalońskiego może skutecznie przeciwdziałać powstawaniu stanów zapalnych oraz chorób przewlekłych. Cebula szalotka warzywo zmniejsza stres oksydacyjny i pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. Ma zatem działanie przeciwnowotworowe.
Czosnek askaloński w walce z alergią
Podczas reakcji alergicznej komórki w ciele uwalniają histaminę. To ona wywołuje objawy, takie jak: obrzęk, łzawienie oczu i swędzenie. Szalotka jest bogata w kwercetynę i flawonoid roślinny. Mogą one pomóc w zmniejszeniu objawów związanych z sezonowymi alergiami. Łagodzi nieżyty nosa, pomaga w zmniejszaniu obrzęku. Redukuje łzawienie, a także swędzenie związane z alergią. Nie jest lekiem na alergie. Może być stosowana wyłącznie jako naturalny środek wspomagający leczenie. Walka z alergią jest trudna i żmudna. Warto zastosować leczenie kompleksowe obejmujące wiele działań różne typu. Włączenie tego warzywa do diety wspomoże walkę z tą trudną chorobą i przyniesie doraźną ulgę.
Cebula szalotka, jako warzywo w walce z przeziębieniem
Ta roślina zawiera związki, które sprawiają, że jest naturalnym antybiotykiem. Mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Szalotki od dawna są używane w medycynie tradycyjnej, aby pomóc w leczeniu przeziębienia, gorączki i kaszlu, a także grypy.
Jest odpowiednia w leczeniu infekcji różnego typu: bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. To bardzo ważne, gdyż nie zawsze możemy trafnie rozpoznać podłoże infekcji. Stosowanie środków, które zwalczają wszystkie typy infekcji zwiększa szansę na skuteczne wyleczenie. Dzięki szalotce można skutecznie zwalczyć opryszczkę. Płukanie jamy ustnej naparem z tej rośliny zwalcza stany zapalne jamy ustnej i gardła. Ma działanie dezynfekujące. Regularne spożywanie tego warzywa może skutecznie wzmocnić odporność.
Cebula dobra na serce
Związki mineralne i witaminy obecne w szalotce mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca i krążenie krwi. Regularne spożywanie tej rośliny może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Szalotka zawiera duże ilości organicznego związku siarki, który może zapobiegać tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów krwi. Ta roślina zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Pozytywnie wpływa na cholesterol.
Cebula ta zmniejsza też poziom cukru we krwi. Ma kompleksowe działanie zdrowotne. Wspomaga pracę całego organizmu, pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Regularne spożywanie szalotki może skutecznie przeciwdziałać powstawaniu wielu groźnych chorób.
Szalotka. Uprawa i pielęgnacja
Uprawa szalotki jest bardzo łatwa. Wystarczy mieć jej nasiona. Szalotki można posadzić w ogrodzie, można też użyć doniczki. Te rośliny najlepiej rosną w wilgotnej, ale dobrze przepuszczalnej glebie. Lubią być w pełnym słońcu. Należy je dość oszczędnie podlewać. Jeśli pojawią się chwasty, to trzeba je bezwzględnie usunąć. Roślinę można zebrać, gdy liście zaczną obumierać. Należy unikać zraszania wodą liści. To może prowadzić do powstawania groźnych chorób grzybiczych. Można ją sadzić wiosną i jesienią.
Cebula z doniczki. Domowa uprawa z nasiona
Można zasadzić szalotkę w doniczce. Wystarczy kupić specjalne nasiona. Warto jednak pamiętać, że ta metoda uprawy jest trudna.
Wyhodowanie szalotki z nasiona jest trudne i pracochłonne. Najlepiej jest wykorzystać małe cebulki i posadzić je w ziemi. Ziemię należy wsypać do doniczki, włożyć w nią cebulki i pokryć je ziemią. W zimie doniczki można ustawić na parapecie. Jeśli sadzimy cebulkę wiosną, to doniczki można wystawić na balkon albo do ogrodu. Roślina ta raczej nie wymaga nawożenia. Należy ją regularnie, ale dość oszczędnie podlewać. Doniczki najlepiej ustawić w słońcu, ale niezbyt rażącym.
Zastosowanie szalotki w kuchni
Szalotka może być używana w wielu przepisach. Pasuje zarówno do kuchni francuskiej, polskiej, czy azjatyckiej. Cebulki można drobno pokroić w kostkę lub w krążki i usmażyć. Można je też upiec w całości (w skórkach lub obrane). Szalotki występują również jako warzywa konserwowe. Surowe szalotki są świetnym dodatkiem do dressingów do sałatek. Ich zielone wierzchołki mogą służyć jako aromatyczna przyprawa lub ozdoba.
Przepis z szalotką
Roztop masło lub olej na patelni na średnim ogniu. Szalotki trzeba pokroić w poprzek na pierścienie lub przekroić na pół i pokroić na półksiężyce. Trzeba wrzucić szalotkę na patelnię i doprawić solą i czarnym pieprzem.
Następnie należy je smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż szalotki zaczną się rumienić. Powinno to trwać około 5 minut. Kolejno zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż szalotki zmiękną. Nie można ich przypalić. Ten etap powinien trwać około 10-15 minut.
Posyp świeżą posiekaną natką pietruszki. Taką prostą pastę można podawać na pieczywie. Można ją również wykorzystać jako dodatek do wielu dań.
Szalotka nadaje się też jako dodatek do sałatek, mięs, zup. Można ją podawać surową albo po obróbce termicznej. Surowa szalotka świetnie dopełni ostry smak rukoli, wzbogaci delikatny smak sałaty lodowej. Dobrze komponuje się z pomidorami, papryką, grzybami. Można z niej przygotować zupę cebulową. Będzie miała ona wyjątkowy smak, lekko czosnkowy. Bogactwo smaku tego warzywa sprawia, że za pomocą innych składników oraz przypraw można wydobyć różne akcenty smakowe.
Tarta z szalotką
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni albo 180 stopni. Szalotki należy zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia wody. Dzięki temu łatwiej będzie pozbyć się skórek. Szalotkę należy obrać i przekroić na pół.
Następnie należy wsypać cukier do żaroodpornej patelni i podgrzewać, aż się rozpuści. Należy uzyskać płynny karmel. Do roztopionego cukru trzeba dodać masło, tymianek i odrobinę octu balsamicznego lub popękanego czarnego pieprzu. Kolejno należy zdjąć patelnię z ognia.
Na patelnię należy położyć wszystkie szalotki. Warzywo należy ustawić ściętą stroną do dołu. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i wyciąć okrąg o 2 cm większy niż patelnia. Następnie należy położyć ciasto na szalotkach. Brzegi trzeba zawinąć tak, aby „obejmowało” szalotki. Patelnię pokrytą ciastem trzeba włożyć do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Ciasto musi się zarumienić. Po tym czasie należy odstawić ciasto na 1 min, a następnie odwrócić tartę na talerz. Podawać z sałatką z rukoli i koziego sera.
Niewielu z nas wie, że obniżanie poziomu cholesterolu to jedno z pozytywnych działań szalotki na organizm człowieka 🙂